Ny studie raserar myten om bärsärkande vikingar

Kartläggningen av vikingastaden Birka visar att vi antagligen kan glömma den klassiska vikingamyten om den oorganiserade bärsärken i tovigt skägg. Istället framträder bilden av en disciplinerad krigare som var skrivkunnig och stred under strikta befälshierarkier.

– Vi tror att de hade någon slags befälsordning, dels beroende på de fynd vi hittat, att det fins tecken på rangsymboler, men också att på grund av den stridsteknik man hade och de här uppställningarna, där man ställer upp på kollonner och strider mot varandra. Det kräver en befälsordning annars fungerar det inte, säger Charlotte Hedenstierna-Jonsson, arkeolog vid Stockholms universitet.

Disciplin istället för ölgille
I sitt arbete har hon kartlagt ”Garnisonen” på Birka - ett område uppe på borgberget där vikingastadens krigare bodde. Och bilden av krigarna skiljer sig mycket från den vedertagna myten. Istället för en mjödstinn och ölrusig ”Hagbard” framträder en grupp som tillhör samhällets översta skikt, som ansar sina skägg och klipper håret kort, som är kunniga i skrivkonsten och utnämner befäl för att leda dem i deras komplicerade taktiska manövrar.

Fynden av vapen och rustningsdetaljer visar också att vikingakrigaren på Birka var mycket snabb på att ta upp dåtidens mest avancerade krigsteknologi. Inte minst från de ryska stäppnomaderna lånade Birkakrigaren avancerade tekniker för att skjuta med bågar.

Stark influens från öst
Överhuvudtaget var Birkakrigarna starkt influerade av östern. Många av de följde med som livvakter på handelsexpeditioner och knöt nära kontakter med det ryska folk och det bysantinska riket, berättar Charlotte Hedenstierna-Jonsson.
– Det absolut starkaste kulturdraget är det här ösliga inslaget framför alt från det man kallar för ”rusområden” - alltså fornryska områden. Men också araber, stäppnomader som är en stark kulturbärare under den här perioden. Och så det bysantinska riket som ju var den stora kulturella metropolen under vikingatiden.

Reporter:Tobias Svanelid
tobias.svanelid@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista