Nyttigt men för dyrt för många. Copyright Scanpix

Fetma ökar i tredje världen

Hälsosam mat är för dyr för fattiga människor i utvecklingsländer. Det är en av orsakerna till att fetma och övervikt nu är ett lika allvarligt hälsoproblem som undernäring i tredje världen. Enligt en studie är var fjärde pakistanier fet eller överviktig.

Frukt och grönsaker är dyrt, för dyrt för de fattiga i Pakistan, berättar Tazeen Jafar som forskar i folkhälsa på Aga Khan-universitetet i Karachi. Livsmedlen man har råd att köpa är främst linser och dålig, återanvänd matolja full med mättade fetter. I studien ingår nästan 9000 pakistanier från 15 år och uppåt. Var fjärde är överviktig eller fet, och problemen med övervikt finns också ute på landsbygden och bland unga människor. Bönder som förr brukade sin mark för hand kör nu i traktorer, säger Tazeen Jafar, istället för att gå åker människor bil. Livsstilen har blivit stillasittande även i hemmen där till exempel tvättmaskiner nu gör vad som förr gjordes för hand.

- I urbana städer som Karachi så är folk fattiga, men 90% av husen har tvättmaskiner, säger Tazeen Jafar.

Allt detta ger allvarliga konsekvenser, säger Tazeen Jafar, och problemen finns i hela Asien. Övervikt är direkt kopplat till högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdomar som nu finns bland de vanligaste dödsorsakerna. Antalet diabetes-sjuka ökar, snabbast i Kina och Indien.

Samtidigt är detta nya och relativt okända problem i utvecklingsländerna, och det saknas handlingsplaner att arbeta efter. Tazeen Jafars studie är den första som görs i Pakistan om övervikt i befolkningen.

- Det var därför vi gjorde den här analysen, för att se vad det faktiskt är som händer, säger doktor Tazeen Jafar på Aga Khan-universitetet i Karachi. Hennes studie har publicerats i det kanadensiska läkarsällskapets tidskrift CMAJ.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista