Vetenskapsradions veckomagasin 3 november

Den globala uppvärmningen kan påverka hela världsekonomin menar forskare, men vem är ansvarig för att stoppa utsläppen? Status och design går ofta före miljötänkande och säkerhet vid bilköp visar studie från Handelshögsklan i Göteborg. Och nu anser naturresursforskare att en framtida utarmning av mångfaleden i våra hav måste räknas om i förlorade pengar.

Vem ska bromsa den pågående klimatförändringen?

Veckan präglades av stort fokus på klimathotet. En stor brittisk studie visade att det kommer att kosta biljoner att åtgärda de skador som en galopperade växthuseffekt kan komma att orsaka - om vi inte lyckas mildra effekterna. Och här i Sverige presenterade sårbarhetsutredningen i veckan just ett sådant scenario; om hur de stora svenska sjöarna väntas översvämmas de kommande hundra åren, och hur dammar och slussar måste anpassa till detta.
Men vem är egentligen ansvarig för att få ner utsläppen av klimatpåverkande koldioxid, som kommer från världens förbränning av fossila bränslen? Christian Azar, professor i fysisk resursteori vid Chalmers i Göteborg, anser att vi som enskilda personer har begränsat handlingsutrymme, och att det är våra folkvalda politiker som måste våga driva frågan. Och det är politikerna i västvärlden, den del av världen som släppt ut avgjort mest koldioxid genom tiderna, som måste gå först och föregå med gott exempel mot de länder som är under snabb industriell utveckling. Det anser Anders Turesson, som är den svenska regeringens talesperson vid FN:s stora klimatmöte i Nairobi, som inleds måndagen 6 november.


Statustänkande styr val av ny bil

Det är varken miljötänkande eller krav på trafiksäkerhet som styr människors bilköp i första hand. En ny studie från Handelshögskolan i Göteborg visar att det handlar mer om primitivt statustänkande än vi själva vill medge. Olof Johansson-Stenman har lett studien där man ställt frågor om bilköp till 2500 privatpersoner och 83 bilhandlare i Sverige. Och resultatet visar bland annat att många tror att andra styrs av statustänkande, men att de själva inte gör det.


Världshavens organismer - mer än bara mat på bordet


Artrika hav ger mycket värde till mänskligheten i form av fisk, skaldjur, översvämningsskydd med mera. Det är dags att räkna de tjänsterna som ekonomiskt värde, enligt Carl Folke, professor i naturresurshushållning vid Stockholms Universitet och en av författarna till en stor internationell studie om havens artrikedom som publiceras i Science denna vecka. Fortsätter utarmningen i nuvarande takt kan matfisken i haven vara slut år 2048, enligt studien. Men så obegåvade tror jag inte vi är, att vi hamnar i den situationen, säger Carl Folke.


Vem vet?

Rätt svar på förra veckans fråga: Den lilla trissa vi frågade om förra veckan kom från en av Hitlers V2-raketer som, förmodligen på grund av fel i styrsystemet, fallit ner från himlen den 13 juni 1944 i Bäckebo utanför Kalmar. Vinnare: Stig Iwarsson i Kopparberg.
Den här veckan tittar vi på något helt annat fast rätt samtida. Vi frågar efter ett varunamn som senare kom att bli den allmänna benämningen på den här sortens pryl.
Skicka ditt svar till Vem vet, 759 00 Uppsala eller e-post vem.vet@sr.se.