Kan framtidens kraftverk suga koldioxid ur atmosfären istället för att spä på halterna?

Forskare tror på elkraftverk som motverkar växthuseffekten

Forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg visar i en ny studie att det skulle gå att bygga elkraftverk som inte släpper ifrån sig koldioxid utan tvärtom minskar halterna i atmosfären. Och att sådan teknik till och med skulle kunna bli lönsam.
– Det är en väldigt intressant möjlighet för att kunna sänka koncentrationerna av koldioxid i atmosfären, och återställa en del av de misstag man gjort historiskt, säger Christan Azar professor i hållbar energi vid Chalmers tekniska högskola.

– Det är en väldigt intressant möjlighet för att kunna sänka koncentrationerna av koldioxid i atmosfären, och återställa en del av de misstag man gjort historiskt, säger Christan Azar professor i hållbar energi vid Chalmers tekniska högskola.

Kraftverket som skulle kunna minska koldioxidutsläppen består av två delar: Först och främst drivs det på biobränsle och för det andra fångas utsläppen av koldioxid in och lagras.

Kombination av kända metoder
Biobränslen bidrar inte till växthuseffekten. För träden binder till sig lika mycket koldioxid medan dom växer som de avger vid förbränningen. Till skillnad mot fossila bränslen - som kol och olja - som ger ett överskott av koldioxid som läcker ut i atmosfären. Och fångar man sedan in den koldioxid som bildats vid förbränningen av biobränslet och lagrar den i underjorden kommer de framtida växter som skulle ha bundit den koldioxiden istället att ”suga upp” ny koldioxid ur atmosfären – och på så vis sänka koldioxidhalterna som idag är alldeles för höga.

Försök att lagra koldioxid pågår just nu i Tyskland och Norge, men det är inte som gas den lagras utan den pumpas ner en kilometer under jord, där trycket är så stort att koldioxiden blir flytande och stannar kvar. I Sverige finns möjliga lagringsplatser på Gotland och i Skåne. Och i hela Europa beräknas det finnas plats för 1000 års utsläpp av koldioxid från de europeiska länderna.

Dyr men nödvändig teknik
Den nya lagringstekniken är visserligen dyr och det behövs stora landytor för att odla biobränslen, men i studien visar Christian Azar att det blir lönsamt om vi verkligen menar allvar med våra miljösatsningar.
– Först ska man givetvis satsa på vindkraft, bioenergi och andra normala tillämpningar, för det är ju mycket billigare lösningar. Men när man sedan vill komma ner väldigt långt med utsläppen, minska dem, och globalt sett kanske komma ner under noll då får den här tekniken en väldigt viktig roll.

Reporter: Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista