Konkurrens bakom strömavbrott

Ökad konkurrens på elmarknaden kan vara en av förklaringarna till det stora strömavbrottet i Europa i helgen, det största i Europa på 30 år. Kampen om kunder gör att elbolagen allt oftare väljer att tänka på ekonomin istället för på den tekniska säkerheten. Det menar Lina Bertling som forskar på elkraftssystem vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

- I vissa fall så tror jag att det dessvärre har lett till att man har mindre marginaler, säger Lina Bertling. Att man helt enkelt pressar systemet.

Det var när kryssningfartyget Norwegian Pearl i lördags kväll skulle passera floden Ems i Nordtyskland på väg ut till Nordsjön som elbolaget Eon, av säkerhetsskäl, stängde av en elöverföringskabel vid floden. De resterande överföringskablarna i Nordtyskland överbelastades och det numera sammanbyggda europeiska elnätet drabbades av en dominoeffekt, där elen slogs ut i det ena landet efter andra.

Från Eon säger man till Vetenskapsradion att man vill satsa på att förbättra kapaciteten i Nordtyskland. Men säkrare system kostar mer, vilket betyder mindre vinster för bolagen. Att inte satsa på säkerheten kan vara en medveten strategi, menar elsystemforskaren Lina Bertling:

- Det ligger ju i marknadssystemet, att man inte vill ta ut överpris. Och överpris blir det av att man bygger in mer av redundanser, och stabilare nät.

Erik Regnström
erik.regnström@sr.se