För mycket larmrapporter i medierna

I dag onsdag presenteras en studie i medicintidskriften The Lancet som visar att över 200 industrikemikalier kan vara en orsak till diagnoser som adhd som autism. Forskarna anser dock att deras misstankar måste undersökas närmare, och just larmrapporterna av den här typen i medierna verkar svenska folket ha fått nog av. Det visar en ny rapport.

Det är en undersökning från Föreningen Vetenskap och allmänhet, där man intervjuat drygt 1000 personer, som visar att två tredjedelar av de intervjuade anser att det larmas alltför mycket i medierna.

Allmänhetens syn på vetenskap
Undersökningen görs varje år för att följa allmänhetens syn på forskning och vetenskap.

Magnus Ingelman-Sundberg, professor på Karolinska Instituetet, är orolig för konsekvenserna av alla larm.

– Vissa tidningar driver det här konsekvent att spela på folks oro för att sälja lösnummer. Om det kommer riktiga larm bryr sig folk inte om det. Folk har svårt att sortera i det de ska rätta sig efter, säger han.

Håller inte med om den bilden
Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen, håller dock inte med om den bilden.

– Jag tycker att löpen har täckning i texten. När det gäller medicin och vetenskap har jag otroligt sällan något att klaga på, säger hon.

Såväl journalister som forskare ansvariga
Trots allt säger de forskare Vetenskapsradion talat med att morgontidningarnas vetenskapsnyheter håller hög klass. De tycker också att en del forskare själva söker upp medierna alltför tidigt för att få ut sina studier.

Attitydstudien om vetenskap visar också att 9 av 10 personer tycker att forskningsresultat ska bekräftas av flera undersökningar innan de presenteras för allmänheten. Men att vänta på en enig forskarkår är inget som de journalister Vetenskapsradion talat med vill göra.

– Jag kan tycka att det vore tjänstefel om vi skulle vänta tills  Livsmedelsverket, Socielstyrelsen, Läkemedelsverket eller andra instanser har bestämt sig, säger Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen.

Anna Rockberg-Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista