Ny kritik mot silver i tvättmaskiner

Metallen silver har dykt upp som ett medel att ta bort bakterier i kläder och hygienprpdukter. Men efter rapporter om att silver är farligt, det kan öka bakteriers motståndskraft mot sjukdomar, och slå ut reningsverk, så har det dragits tillbaka vid flera tillfällen. Trots det fortsätter Samsung att marknadsföra sin tvättmaskin med silver, och lagarna som ska skydda miljön är tandlösa.

Vattenreningsverken har under senare tid understrukit att de bara vill ta hand om ren skit, det vill säga sånt som kommer från badrum och kök.

Silver förstör reningen i reningsverken
Metaller som silver och andra gifter förstör reningskapaciteten genom att döda de bakterier som jobbar med att bryta ner smutsen.

De nya tvättmaskinerna som läcker ut silver i tvättprocessen är därmed högst oönskade av landets alla vatten- och avloppshuvudmän i kommunerna.

Svårt att stoppa silver med lagarna
Men frågan är vilka möjligheter Naturvårdsverket har sätta stopp för silveranvändningen.

– Vi har ett tillsynsansvar men vi har inte resurser att springa omkring och tillse en sådan fråga. Det viktiga vore att kunna stoppa detta på producentstadiet, men det kan vi inte, säger Kerstin Rosén-Nilsson, handläggare av avloppsvattenfrågor på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket hoppas på handeln
Vid årsskiftet kommer en ny vattenlag, där 22 § säger att en fastighetsägare inte får tillföra ämnen som skadar vattenreningsprocessen, och där skulle man kunna tolka texten så att silver inte ska få komma ut.

Men Miljöbalken, alltså den lag som reglerar miljöfarlig verksamhet i landet hindrar bara utsläppen av ämnen. Den stoppar inte försäljningen av tvättmaskinen.

– Däremot kan man hoppas på att handeln tar sitt ansvar och dels inte tar in maskinerna, dels upplyser konsumenten om att det är en olämplig maskin att använda, säger Kerstin Rosén-Nilsson.

Tillverkaren anser att silver är ofarligt
Samsung säger själva om sina tvättmaskiner med silver att silver är ett naturligt grundämne som finns i kroppens immunförsvar och är ofarligt för människor. Dessutom anser Samsung att deras tvättmaskiner snarast är bra för miljön eftersom man kan tvätta i lägre temperaturer och därmed spara energi.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".