Det gör ont...spansk peppars aromatiska ingrediens capcaisin utlöser hosta och smärta hos överkänsliga

Luktöverkänslighet är inte astma

Patienter med luktöverkänslighet kommer ofta till sjukhuset med astmaliknande symtom.
När man sen gör en astmautredning hittar man ingen förklaring.

Eva Millqvist, läkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, förklarar att sjukdomen beror på en överreaktion hos det kemiska sinnet orskat av dofter.  -Det är inte en doft reaktion. Man kan säga att det är besläktat med smärta.

Normalt dröjer det längre innan det kemiska sinnet reagerar, men de här patienterna reagerar snabbt.

Eva Millqvist har utarbetat den nya metod som används för att diagnostisera sjukdomen. Patienten får andas in capcaisin , det ämne som gör att spansk peppar så stark, och då hostar patienter med sensorisk hyperreaktivitet extra mycket.

Hon bedömer att ungefär 6 % av befolkningen har den här överkänsligheten som utlöses av dofter och cigrarettrök.
En av dessa är Agneta Lindman i Göteborg

Reporter Anna Rockberg Tjernberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".