Trollkäringeskogen i Östergötland. Vad säger det namnet om den här platsen? Copyright Scanpix.

Namnen speglar hur miljön borde vara

Bara namnet på en ort eller på en sjö berättar mer om miljön där än vad vi kanske hittills har trott. Vanliga sjönamn som ”Svarttjärnen” eller ”Mörkvattnet” tyder till exempel på att sjön är en så kallad naturligt sur miljö. Det här visar en studie från Umeå Universitet.

Svarttjärnen, Mörtsjön, Dammsjön, Sågsjön, Fäbodtjärnen. Bakom de här vanliga sjönamnen döljer sig en guldgruva för miljöforskare och andra miljöintresserade. Det menar i alla fall ekologen Tom Korsmans forskarlag vid Umeå Universitet. Efter att ha valt ut några sjöar i Ångermanland gav sig forskarna ut på fältet för att ta reda på vad de gamla sjönamnen kan säga om det ekologiska tillståndet på platsen.

Tom Korsman valde att undersöka en sjö med namnet Gammbodtjärnen, ett namn som antyder att människor kan ha vallat boskap vid en fäbod just där. Och det här är vad han fann:

- Ökad fosforbelastning på sjön. Ökade koncentrationer av fosfor nere i bottensedimenten i den här sjön, vid tiden för människans kolonisering.

I sjön fanns alltså spår från tidig boskapskötsel. Med hjälp av de gamla namnen kan man alltså få en fingervisning om hur det står till med miljön på just den platsen. En sjö med namnet Mörtsjön borde ju krylla av just mört, men om den inte gör det så är det ett tecken på försurning, säger Tom Korsman.

- Har vi inte mört där idag, ja då har vi sannolikt ett fall av försurning helt enkelt, för mörten klarar inte av att reproducera sig i sura miljöer, säger Tom Korsman, ekolog på Umeå Universitet.

Erik Regnström

erik.regnström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".