Fler får tillgång till forskningsresultat

Tunga vetenskapliga tidskrifter som Science, Nature och den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS refererar vi ofta till i Vetenskapsradions sändningar. Där publiceras de senaste viktiga forskningsresultaten. Nu är det fler som får direkt tillgång till sånt material. Det handlar om forskare i tredje världen.

Syftet är att minska informationsklyftan mellan dem och forskare i de rika länderna och det är över 1000 vetenskapliga tidskrifter, särskilt med inriktning på miljöfrågor, som nu är gratis att läsa på nätet för forskare 70 fattiga länder, där BNP per capita understiger 7500 kronor.  

Bakom initativet, som kallas OARE (Online Access to Research in the Environment) ligger FNs miljöprogram UNEP och det amerikanska Yale-universitetet.

2008 ska ytterligare 37 länder med BNP på mellan 7500 och 22500 kronor per capita få tillgång till materialet, fast mot en avgift. De skolor, universitet, forskningsinstitut och bibliotek som vill får där tillgång till materialet för 7500 kronor per år.

(Källa: Science and Development Network)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".