Ska fosfattvättmedel förbjudas i alla tvättmaskiner eller bara i vissa?

Inget totalförbud mot fosfater i tvättmedel

Det behövs inget totalförbud mot användning av fosfater i tvätt- och maskindiskmedel. Det menar kemikalieinspektionen som senare i veckan presenterar en ny utredning. Det var förra miljöministern Lena Sommestad som krävde ett totalt fosfatstopp för att bromsa övergödningen av bland annat Östersjön. Och redan nu får kemikaliinspektionens motbud kritik från Naturskyddsföreningen.

Kemikalieinspektionen fick i juli uppdrag av regeringen att utreda ett förbud mot tvätt- och maskindiskmedel som innehåller fosfater - en sorts salter och estrar som visat sig kunna orsaka övergödningsproblem och algblomning när de läcker ut i sjöar och havsmiljöer. Och dåvarande miljöminister Lena Sommestad hoppades att förbudet skulle träda i kraft redan nästa år.

Räcker med förbud för vissa
Nu är utredningen klar och presenteras för regeringen på onsdag. Men enligt uppgifter som kommit till Vetenskapsredaktionen kommer inte utredningen att förorda ett totalförbud. Istället menar utredarna att det räcker om de ca en miljon privata avloppsanläggningar som inte är anslutna till ett kommunalt reningsverk förbjuds att använda så väl tvättmedel som maskindiskmedel med fosfat. För de kommunala reningsverken klarar ändå av att ta bort ungefär 95 % av fosforn från avloppsvattnet. Och därför behövs inte ett totalförbud, enligt utredningen. Förslag minskar ändå fosforutsläppen med 50 ton per år och ett totalförbud gör ingen skillnad, anser utredarna.

Rekommendationen får kritik
Men Helena Norin på Naturskyddsföreningen tror det blir svårt att ha ett så här krångligt förbud som bara gäller vissa hushåll.
– Det kommer att vara väldigt svårt att kontrollera hur det efterlevs hemma hos enskilda familjer.

Nye miljöminister Andreas Carlgren vill vänta med att kommentera hur den nya regeringen kommer att ställa sig till kemikalieinspektionens rekommendation, men Helena Norin på Naturskyddsföreningen hoppas att man inte väljer att följa utredningens förslag.
– Vi hoppas att regeringen fullföljer de idéer som den gamla regeringen hade. Det vill säga ett totalförbud. Och det är ju också hur många andra länder i Europa har gått fram

Reporter: Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista