Ett ständigt dis över bygget av Beijings nya OS-stadion.

Svårt att leva upp till WHO:s nya gränsvärden för ren luft

Världshälso-organisationen WHO höjer nu sina krav på vad som ska anses vara ren luft. Varje år beräknas 800 000 människor dö i förtid av förorenad utomhusluft. Men många av de mest förorenade städerna ligger i länder där det kommer att bli svårt att leva upp till WHO:s nya krav. Av världens tjugo mest förorenade städer ligger sexton i Kina, och huvudstaden Beijing är en av dem.

– Jag tycker att det är ok här, här finns en park med träd och växter, det är värre där det är ännu mer folk, mer trafik och inga träd, säger Wang Sùlíng. Hon står bakom disken i sin lilla kiosk som är fullpackad med färgglada cigarettpaket. I rummet bakom sover hennes dotter på åtta månader. Wang Sùlíng berättar att när de går ut, försöker de att hålla sig till parkerna eftersom luften är lite renare där.

Just den här dagen bryter solen igenom smogtäcket i Peking, men än så länge kämpar staden förgäves för att nå sitt mål om 238 klara dagar om året innan de Olympiska spelen år 2008. För att förbättra luften har smutsiga industrier flyttats ut från stan och tusentals gamla bussar och taxibilar har redan bytts ut. Men att klara WHO:s nya gränsvärden för luftföroreningar är än så länge en avlägsen dröm. I dag ligger värdena här i Peking ungefär tjugo gånger högre än WHO:s nya normer för acceptabel luftkvalitet. Föroreningarna orsakar andningsbesvär, lunginflammation och cancer.

Fortfarande kommer 70 procent av Kinas energi från koleldning och nu köper kineserna bilar som aldrig förr. Trots det finns ambitiösa myndighetsprogram som lovar ren luft i Peking till OS-året 2008. Till dess gör Pekingborna som Wang Sùling i tobaksaffären, de går till närmsta park ibland för att andas en stund.

Reporter: Hanna Sahlberg
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista