Det kan väl bli lite mycket med kött varenda dag...

Kött ger riskökning för bröstcancer

En daglig konsumtion av rött kött, som oxkött, fläsk och lamm,  kan öka risken för kvinnor att få bröstcancer

I enkätstudien fick 90 000 kvinnor i 25 till 45-årsåldern svara på frågor om sina matvanor. Utvärderingen visar att dagligt intag av kött ökar risken för bröstcancer en och en halv gång jämfört med dem som åt rött kött högst tre gånger i veckan.

Enligt cancerepidemiolog professor Henrik Grönberg kan förklaringen ligga i det faktum att rött kött innehåller ämnen som liknar kvinnliga könshormoner tillräckligt mycket för att trigga igång en bröstcancer.

Ännu är det enligt Henrik Grönberg inte läge att börja ändra sina kostvanor - fler studier behövs.

Studien publicerades i Archives of Internal Medicine. Forskarna kommer från Channing Laboratory, Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School.

Reporter Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".