Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig kunskap i Sverige om nanoteknik och hälsoeffekter

Sverige behöver en nationell strategi för hur man ska se på hälsorisker med nanoteknik. Det hävdar experter inom området.

Mikroskopiskt små så kallade nanopartiklar blir allt vanligare i till exempel kosmetika, solskyddskrämer och bilvårdsprodukter. Men kunskapen om riskerna med nanopartiklar är än så länge liten.

Många länder har en samlad nationell strategi för nanotekniken där hälsoeffekterna är en viktig fråga, men någon sådan strategi har vi inte i Sverige, och det är en svaghet tycker fysikprofessorn Bengt Kasemo:

– När det gäller säkerheten så är det väldigt lätt att om man inte har ett samordnat program att säkerhetsaspekterna faller mellan stolarna. Det är ingen som riktigt tar ansvar för dem på samma sätt som man ser att de länder gör som har nationella program.

Norge och Finland ligger före
Bengt Kasemo, som är professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har suttit som ordförande i den grupp som tagit fram Norges nationella nanostrategi. Den presenteras redan nästa vecka.

Sverige har däremot valt att delta i EU:s och OECD:s diskussioner kring riskerna med nanoteknik, och möjlig lagstiftning om nanopartiklar.

Men många andra länder som sysslar med nanoteknik väljer ändå att ta fram egna nanostrategier. I Finland till exempel startas nu ett nationellt forskningprojekt med fokus på nanopartiklarnas hälsoeffekter. Med hjälp av bland annat cellodlingar och djurförsök vill man få svar på frågor om hur säkra nanopartiklar är.

Johan Thorstenson
johan.thorstenson@sr.se

Erik Regnström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".