Med rätt teknik skulle bomber kunna analyseras på säkrare avstånd.

Dålig koll på hemma- gjorda terrorbomber

Beredskapen för nya terrordåd är för dålig i Europa. Det är en av slutsatserna när bland annat Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, idag lämnar in en utredning till den europeiska försvars-byrån EDA. Bland annat anser man att det idag saknas teknik för att upptäcka den typ av hemmagjorda terrorbomber som blivit allt vanligare.

– Det är hemmagjorda bomber som har dykt upp, när man inte använder sig av civila eller militära sprängämnen, och idag finns det ingen utrsutning som tar det här på ett bra sätt; säger Henric Östmark som lett utredningen på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Ny uppfinningsrikedom bland terrorister
I dagsläget finns inte de detektorer och varningssystem som skulle behövas för att upptäcka de typer av bomber och sprängämnen som mer eller mindre går att tillverka hemma vid spisen. Så sent som i augusti i år avslöjade brittisk underättelsetjänst en terrorliga som ska ha planerat att spränga ett tjugotal passagerarplan i luften med hjälp av flytande sprängmedel i vanliga läskflaskor. En typ av bombladdningar som förmodligen skulle ha slunkit igenom flygplatsernas säkerhetssystem om de nått så långt.

Rätt teknik finns redan på annat håll
 I den utredning, som FOI gjort tillsammans med bland annat franska säkerhetsforskare, lämnas nu flera förslag på hur man snabbt skulle kunna öka möjligheten att upptäcka nya sorters terrorbomber. Bland annat handlar det om att använda teknik som redan nyttjas inom andra områden i samhället. Till exempel apparater som idag övervakar industriskorstenar för att upptäcka farliga miljögifter som passerar ut i luften, eller laserverktyg som på säkert avstånd kan analysera det kemiska innehållet i något det riktas mot.

– Liknande teknik har ju använts för att studera föroreningar i atmosfären, till exempel hur mycket ozon det finns i olika lager. Och den här tekniken skulle med lätt modifiering förhoppningsvis kunna hjälpa till att även hitta bomber eller andra farliga ämnen på avstånd, anser Henric Östmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".