Det är främst de fällda träden som barkborrarna angriper.

Barkborrestammen kan ha femtio- dubblats i stormhärjade skogar

Det varma vädret har gjort att den lilla skadeinsekten granbarkborren i vissa områden kan ha ökat mer än femtio gånger sedan stormen Gudrun drog fram för två år sedan. Det visar en stor kartläggning som presenteras idag vid en konferens på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Den är inte större än ett rikskorn, men sin litenhet tar den just nu igen i antal. Granbarkborren lever helst på dött granvirke, något som den har haft gott om där stormen Gudrun drog fram.

Vädret har fått dom att öka
Mellan 2005 och 2006 verkar den ha sjufaldigats i antal. Under den varma sommaren och hösten fick borrarna perfekta förutsättningar att svärma och föröka sig ett par gånger, vilket nu lett till att de ökat ytterligare tio gånger i antal. Det säger Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala som ordnar dagens konferens.
– Efter två säsongers förökning så handlar det om en ökning av barkborrestammen med några tiotals gånger, det kanske ligger någonstans mellan trettio och sjuttio.
Siffrorna grundar sig på hur många barkborrar som man har hittat, dels i övervakningsfällor på plats i skogen, dels i de barkprover som man sitter och plockar isär. Johan Wallén är en av flera som suttit på SLU och letat baggar på heltid.
– Det är mellan 20 000 och 30 000 skalbaggar jag har plockat fram sedan september ur barkproverna.

Orsakar stor skada
När granbarkborrarna inte kan få tag på redan dött virke så måste de döda friska träd för att lägga sina ägg. I år har de dödat ungefär en miljon kubikmeter träd. Nästa år kan det bli lika mycket till, eller mindre, eller fem gånger så mycket, det beror mest på vädret, säger Åke Lindelöw. Och så på vilka åtgärder man tar till.

Massfångstfällor som lockar med doftämnen som feromoner kan vara ett knep, men det är dåligt testat. Istället är det en gammal metod man främst rekommenderar - att skogsägaren hittar, hugger ner och fraktar bort de träd där borrarna satt sig.
– De här djuren de lever bara en sommar och kan man bara hitta dom och ta ut merparten av dem, då kan man så att säga sänka trycket i det här skogslandskapet, säger Åke Lindelöw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".