MRSA kan smitta mellan djur och människa. Bilden tagen vid invigningen av regiondjursjukhuset i Bagarmossen, där smittan nu hittats. Copyright Scanpix.

Sjukhussjuka hos svenska hundar

Två svenska hundar har smittats av den antibiotikaresistenta bakterien MRSA, som hos människa kan orsaka den i värsta fall dödliga, så kallade sjukhussjukan. Det här är första gången som svenska husdjur har smittats med bakterien. Hur hundarna smittats är ännu inte klarlagt och på statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är man mycket oroad över det inträffade.

- Ja man ser allvarligt på det här, säger Anders Franklin på SVA. Man vill inte ha en spridning av den här typen av infektioner också på hundar. Så vi får försöka göra allt vi kan i Sverige nu för att stoppa den här spridningen.

Det är på regionsdjursjukhuset i Bagarmossen i Stockholm, ett av landets största djursjukhus, som de båda smittade hundarna varit inlagda. Man vet ännu inte hur eller var hundarna smittats men just nu pågår smittspårning för att ta reda på det.

- Eftersom det är risk att smittan kommer från människa så är det viktigt för oss att veta om vi har det latent hos personalen eller inte, säger Margareta Wellander, veterinär på Bagarmossens regiondjursjukhus.

Ett av de största problemen

Infektioner med MRSA - eller så kallad ”sjukhussjuka” är enligt Socialstyrelsen ett av de största vårdhygienska problemen inom sjukvården idag. Bakterien ger inte bara upphov till lidande utan även höga kostnader i form av behandlingar och hygien. Bakterien biter sig fast i skelettet och orsakar infektioner och svårläkta sår. I det fall där den sätter sig på hjärtklaffarna kan den också vara livshotande.

Frekvensen av MRSA är ännu låg i Sverige. Sedan år 2000 råder anmälningsplikt enligt smittsskyddslagen. Men någon liknande anmälningsplikt för husdjur finns inte, trots att bakterierna alltså kan spridas mellan människor och djur. Och att man nu konstaterat den farliga MRSA-smittan hos hundar, är oroande, anser Anders Franklin på Statens veterinärmedicinska anstalt.

- Att man inte vill att den här bakterien sprider sig, det är ganska självklart, för de är ju väldigt svårbehandlade.

Antalet anmälda fall av smitta med MRSA-bakterier har ökat i Sverige med 38 % sedan 2004, enligt statistik från Smittsskyddsinstitutet.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".