Snart ett minne blott. Copyright Scanpix.

Trådlös energi kan ersätta kablar

Nu kan trasslet med en massa elsladdar i hemmet snart vara historia, åtminstone om man får tro amerikanska fysiker från universitetet MIT i Boston. Lösningen är trådlös energi.

Gunnar Björk, professor i fotonik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH, tycker att forskarnas upptäckt är intressant, även om själva principen för trådlös ström varit känd sen länge.

– Ja de påstår sig ha hittat på en metod att överföra elektrisk energi från till exempel ett eluttag, till till exempel en laptopdator, utan att man förlorar speciellt mycket energi på vägen. Och det verkar ju praktiskt.

Finns ännu bara som datormodell
Sådan här trådlös ström finns än så länge inte i verkligheten, men de amerikanska forskarna har fått det hela att fungera i datormodeller. De utnyttjar ett fenomen som kallas resonans. Alltså att ett föremål kan ta upp svängningar när det träffas av exakt rätt frekvens.

Tanken är att man skulle ha en liten sändare vid eluttaget som skickar ut speciella elektromagnetiska svängningar vid en viss frekvens. Svängningarna kan sen påverka objekt inom några meters avstånd, men bara objekt som reagerar på exakt samma frekvens - till exempel en antenn vid en bärbar dator. Vips skulle energin vara överförd utan nämnvärd energiförlust.

Forskarna menar att inga andra föremål som kommer i vågornas väg påverkas eftersom de inte har rätt frekvens.

– Ja lite grann kommer nog att tas upp av bord och stolar och knivar och gafflar och kanske till och med av dig själv, säger Gunnar Björk. Men just för att man har avstämt frekvensen så väl, så kan man konstatera att antennerna är väldigt, väldigt känsliga för just en viss frekvens, medan din benägenhet att lagra upp något fält vid just den här frekvensen är inte speciellt stort. Och det betyder att det mesta fältet, det reflekteras från dig, säger Gunnar Björk.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".