Nya regler på väg kring ifråga- satt test för prostatacancer

Om ungefär ett halvår kommer socialstyrelsens med nya direktiv om PSA-testning - ett blodprov som kan avslöja om man har prostatacancer, men som kritiserats för att vara omgivet av osäkerhetsfaktorer. Testet tas idag av en del läkare utan att först fråga patienten, vilket kan leda till ett osäkert besked man som patient inte bett om, säger läkaren Jan-Erik Johansson.

– På vissa ställen har det förkommit att man tagit prov utan att informera patienten på till exempel hälsovårdsundersökningar, och det är ju inte bra. Jag jobbar ju själv som läkare så jag har ju mött det själv i min vardag några gånger.

Bristande information om osäkert test
Ett förhöjt PSA-värde kan innebära att man har prostatacancer, men provet är inte helt säkert. Det finns stora individuella skillnader och värdet kan stiga vid till exempel ansträngning. Därför kan patienter som har för höga värden oroas helt i onödan.

Idag saknas tydliga regler om hur PSA-testerna görs, och skillnaderna i landet är stora. De direktiv som socialstyrelsen kommer med i mars handlar framför allt om att alla patienter ska få ordentlig information om för- och nackdelarna med testet innan det tas, eftersom det kan vara svårt för en person att ta ställning för en behandling mot prostatacancer.

Krav på bra uppföljning
De nya direktiven kommer också innehålla riktlinjer för personlig uppföljning efter det att PSA-provet tagits. I vissa fall kan man leva länge med cancern och en behandling kan innebära svåra komplikationer som impotens och inkontinens, konstaterar Lars Göran Pärletun som  är styrelseledamot i prostatacancerförbundet.
– Vi vet ju läkarna inte kan berätta på förhand om en konstaterad prostatacancer kommer att vara långsamt växande eller om den kommer att i hög fart mot ett aggressivt stadium.

Reporter: Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".