Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Department of Energy, USA.

Oviss framtid för omtvistat lager för kärnavfall

Det amerikanska energidepartementet vill förvara 70 000 ton uttjänt kärnbränsle i Yuccaberget, inte långt från nöjesstaden Las Vegas i delstaten Nevada. Men planerna är kontroversiella, och har stött på motstånd både bland forskare och i domstol.

”Det stora problemet är att berget inte är lämpat som lager,” säger delstaten Nevadas tekniske rådgivare Steve Frishman. ”Yuccaberget har alldeles för många sprickor som leder fukt. Fukten skulle i sin tur fräta sönder avfallsbehållarna och föra med sig radioaktiva ämnen ut i grundvattnet.”

De behållare avfallet skulle förvaras i beräknas hålla i högst 80 000 år, medan halveringstiden för många radioaktiva isotoper är betydligt längre.

”Vi har inte alla svar ännu, men jag är övertygad om att vi kan bygga ett säkert lager för kärnavfall i Nevada,” säger energidepartementets presstalesman Allen Benson.

Inom kort väntas det amerikanska naturvårdsverket EPA offentliggöra nya gränsvärden för radioaktiva utsläpp från det planerade lagret. Verkets tidigare regler underkändes i domstol, eftersom EPA inte brytt sig om de rekommenda-tioner som den amerikanska vetenskapsakademin gjort. Eftersom kunskapen om framtiden är osäker, väntas verket hålla fast vid sitt beslut att lätta på kraven efter 10 000 år. EPA hänvisade tidigare till ett par rapporter från Statens Råd för Kärnavfallsfrågor (KASAM). ”De vantolkade de svenska studierna,” säger miljöaktivisten Judy Treichel. ”KASAMs rapporter säger tvärtom tydligt att vi inte har någon rätt att utsätta kommande generationer för något vi själva inte vill utstå.”

Delstaten Nevada har hela tiden motsatt sig planerna på ett lager. ”Sedan tidigt femtiotal levde vi med provsprängningarna av kärnvapen. Nu detta avfallslager. Vi har en känsla av att vår delstat betraktas som en enda soptipp för kärnavfall,” säger senator Richard Bryan.

Efter det demokratiska partiets framgångar i mellanårsvalet nyligen, är framtiden för det planerade avfallslagret än mer oviss. Sedan 1987 är Yuccaberget i Nevada den enda plats som studerats, men kritikerna tror att det finna andra orter som är mer lämpade. ”Kärnkraftverken kan utan problem fortsätta att förvara sitt uttjänta kärnbränsle i ytterligare femtio år. Under tiden kan vi leta efter en plats vars geologi lämpar sig bättre för långtidsförvaring,” säger Judy Treichel.

Mer om Yuccaberget som avfallslager för uttjänt kärnbränsle i Vetandets Värld, måndag den 11 december, klockan 12:10 i P1.

                                     Redaktör: Claes Andreasson
                                      vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".