Drar inte ut i onödan Foto:PrB

Visdomständerna får bli kvar

Ungefär 100 000 visdomständer dras ut varje år i Sverige, men inställningen till att göra det har börjat förändras bland både tandläkare och patienter. Att dra ut tänderna i förebyggande syfte är något som de flesta patienter idag väljer bort.

- Man har  fått mer kunskap om att visdomständer inte ställer till med så mycket bekymmer som man tidigare trott. Och sen finns ekonomiska aspekter med i det hela säger Rolf Liedholm, käkkirurg och lektor vid tandvårdshögskolan i Malmö.
Tandläkarnas inställningar till visdomständer har alltså börjat att förändras.
Rolf Liedholm har i sin forskning under sökt vad patienterna tycker. Patienterna fick veta vilka komplikationer som kunde drabba dem i de olika fallen, tex att om man har tanden kvar kan man att  få karies och infektioner, men om man drar ut den riskerar man också infektioner och i värsta fall nervskada.
-Om man diskuterar med patienterna vill de flesta ha kvar visdomständerna. Genom åren har det tagits bort en del visdomständer i onödan, säger Rolf Liedholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".