Giftiga frön kan bli bra mat (Foto: Kathleen Phillips/Texas Agricultural Experiment Station)

Bomullsfrön kan bli mat

I framtiden skulle bomullsfrön kunna bli en viktig föda för miljontals människor. Det tror i alla fall forskare vid Texas A&M University, som nu lyckats avgifta bomullsfrön med hjälp av genteknik.

För varje kilo bomullsfibrer som produceras får man ungefär ett och ett halvt kilo bomullsfrön som restprodukt. De här fröna skulle man i princip kunna använda som mat, eftersom de innehåller mycket proteiner och har egenskaper påminner om soja.

Men bomullsfrön innehåller också giftet gossypol, som används som skydd mot skadeinsekter. Visserligen kan kor och andra idisslande djur bryta ned det här giftet, men för oss människor är det direkt skadligt.

Slog ut en gen
Nu har forskare i Texas använt RNAi-teknik, den teknik som belönas med Nobelpriset i medicin i år, för att slå ut en gen som växten behöver för att just producera giftet.

– Här har man specifikt tagit bort toxinet ur fröet, medan resten av växten har normala halter och alltså kan försvara sig mot skadeinsekter. Det hade man inte lyckats med genom att använda vanlig växtförädling, säger Sten Stymne, professor i växtförädling på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

De amerikanska forskarna tror att genförändrade bomullsfrön skulle kunna bli en proteinrik föda för flera hundra miljoner människor varje år.

– Frågan är om folk är villiga att lägga om sina matvanor. Sedan måste den här bomullen bli den helt dominerande, för om man har en giftig sort och en ogiftig finns risken att människor blir förgiftade, säger Sten Stymne.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".