Porträtt av Craig Mello, Nobelpristagare i medicin 2006

Craig Mello - en fokuserad forskare med en fast övertygelse att politiker måste engagera sig mer i bioteknisk forskning. Det han och Andrew Fire upptäckt är för viktigt för att kunna åtsidosättas med allmänt uppskattande termer om ”duktigt forskat”. här är det framtiden som gäller, säger Craig Mello.

En av årets nobelpristagare i medicin, Craig Mello möter vi i dagens program. Han arbetar i Worchester, staten Massachusetts andra stad efter Boston.

Worchester är huvudstad för medicin och hälsovård i den här delen av USA – genom sitt stora medicinska universitet och sjukhus exporterar de sina tjänster över hela regionen – inte minst till New York.

Men Craig Mello är inte läkare – något hans telefonsvarare talar om sedan han fått beskedet om att medicinpriset tillfallit honom. Hans upptäckt, tillsammans med Andrew Fire, är ännu ingen kliniskt användbar metod, men den kommer att bli, det är Mello övertygad om. Han driver frågan om pengar till vidare utveckling till bioteknisk forskning vid varje möjligt framträdande, även under vår intervju.

Priset går till den upptäckt av en speciell förekomstform av RNA som finns i våra kroppar som en sorts föregångare eller komplement till immunförsvaret. RNA som stör eller blockerar avkodningen av DNAs order, RNAi, där i står just för interferens, eller störning.

RNAi kan dels konstateras i växter, där de skyddar mot virusangrepp, dels i nematoden C.elegans där funktionen verkar vara densamma.

Det Mello och Fire belönas för är upptäckten att RNAi också kan konstrueras för att aktivt tysta en gen som inte fungerar som den ska. Med det kan man i en framtid tänka sig mycket exakta  bot för sjukdomar, även av genetisk karaktär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".