Hållbar mjölk i en månad utan dålig smak

Nu finns det hopp om att dricka god mjölk även de dagar du fått strömavbrott och inte har något kylskåp, eller varma dagar på sjön under sommaren.

För forskare har kommit på ett sätt att undvika den lite dåliga doft och smak som uppstår när mjök värmebehandlas för att hålla längre.

Håller en månad utan dålig smak
Om mjölken utsätts för tryck och en temperatur på 25 grader så håller mjölken i 20 dagar; vid en höjning till 60 grader blev hållbarheten 45 dagar, utan smakförändring.

Forskarna vet dock inte riktigt varför det blir så.

Källa: Oregons universitet i Corvallis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Online-publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".