Usb-minnen säkerhetsrisk för datorer

Femton procent av de vanliga usb-minnen som många av oss lärt oss uppskatta för att flytta filer mellan datorer kan vara en säkerhetsrisk. Det hävdar forskare i en rapport från Totalförsvarets forskningsinstituit, FOI.

De små usb-pinnarna, datorminnena, har blivit mycket vanliga hjälpmedel för att förflytta datafiler mellan datorer.

Allt fler osäkra usb-minnen säljs
Nu har en ny typ, kallade u3-minnen, börjat marknadsföras i vanliga butiker och deras andel på marknaden växer. Med u3-minnen kan man inte bara överföra filer utan också ta med och starta sina program i vilken dator som helst.

Men den nya tekniken har avigsidor. Nu visar en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att de som vill infektera andras datorer med virus eller stjäla information kan manipulera det nya minnena.

Startar osynliga program i din dator
Sedan räcker det med att någon ger dig det förändrade u3-minnet, och ber dig sticka in det i din dator, och genast startar osynliga program som stjäl eller förstör. Förutsatt att du använder operativsystemet Windows.

Både hemmaanvändare och företag bör handskas försiktigt mot usb-minnen av u3-typ, enligt Jacob Löfvenberg, vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag kan utan att du vet om det göra en attack mot din dator, och du tror att jag gör något annat. Risken är att du blir av med information, och information kan vara värdefull, säger Jacob Löfvenberg.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se