Färre dör av anorexi

Dödligheten i anorexi har minskat med två tredjedelar i Sverige, visar en ny studie från Socialstyrelsen och Karolinska institutet. Också psykiska följdsjukdomar som psykoser och depression har blivit mindre vanliga.  

Lene Lindberg, psykolog vid Centrum för Folkhälsa i Stockholm som har varit med och gjort studien, berättar:

– Vi har helt enkelt tittat på hur dödligheten ser ut bland dem som vårdas på sjukhus för anorexia. Tidigare har man vetat att det är en psykiatrisk sjukdom med väldigt hög dödlighet. Det vi kan se är att dödligheten tycks ha gått ner ganska rejält, säger Lene Lindberg.

Forskarna har jämfört två olika grupper av unga kvinnor som varit så svårt drabbade av anorexi att de tagits in på sjukhus. De i den ena gruppen insjuknade i slutet av 70-talet eller början av 80-talet, medan de i den andra insjuknade tio år senare. När forskarna följde upp hur det sedan gick för de här kvinnorna under åren efter behandlingen märkte man att dödligheten till följd av till exempel undernäring var bara en tredjedel så hög i den senare gruppen.

Bättre vård
Lene Lindberg och hennes kolleger tror att det här beror på att man fått en förbättrad vård av anorexipatienter.

– Att man fortare lyckas häva undernäringen. Och att man har speciella ätstörningsenheter där man har ett bättre omhändertagande av de här patienterna än vad som fanns tidigare, säger Lene Lindberg.

Forskarna kunde också konstatera att betydligt färre kvinnor drabbades av psykoser, depressioner och andra psykiatriska problem till följd av anorexi under 90-talet jämfört med 80-talet. Däremot har det inte blivit färre som drabbas av anorexi. Fortfarande är det drygt var hundrade svensk som någon gång insjuknar.

I grupp 1 ingick samtliga svenska kvinnor mellan 10-24 år som togs in på sjukhus för anorexi under åren 1977-81 (564 st). I den gruppen var dödligheten 4,4 procent.

I grupp 2 ingick motsvarande kvinnor som togs in mellan 1987-91 (554 st). Där var dödligheten 1,3 procent.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se