Veckomagasin 2006-11-24

Telefonjobb kan skada hörseln, konstgjorda öar förstör korallrev i Persiska viken, och ska man vaccinera sig mot influensan eller inte?

Prata mycket i telefon kan ge hörselskador

Allt fler svenskar jobbar med att tala i telefon - på call centers, i olika upplysningstjänster eller telefonväxlar. Sådant arbete innebär en risk för hörselskador, även om man inte drabbas av särskilt höga ljudnivåer. Även låga bullernivåer kan bli farliga i längden. Siffror från Arbetslivsinstitutet visar att var femte anställd på call center upplever problem med öron och hörsel, berättar Allan Toomingas som är forskare där.

I ständigt buller börjar örat överproducera signalsubstansen glutamat - och den är i höga halter giftig, berättar professor Ulf Rosenhall på hörselkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.
– Det kan leda till att några av hårcellerna som fångar upp ljudvågorna dör, vilket ger en hörselskada, säger han. Men det finns saker att göra för att minska riskerna: Se till att mellan varven få öronvila, råder hörselforskaren Stig Arlinger från Linköpings universitet.

Konstgjorda öar förstör korallrev

I Persiska viken utanför Dubais kust håller konstgjorda öar på att byggas, för att bli semesterparadis. De mudderverk som pumpar upp sand och sten från botten, vilket leder till att vattnet blir grumligt. Det i sin tur hotar korallreven, eftersom korallerna är beroende av solljus.

Ibrahim Alsoubi på Emirates Diving Association är orolig:
– Det går alldeles för fort, säger han. Vi har rätt till utveckling, men det måste vara hållbar utveckling, säger han. Mikael Tedengren, docent i systemekologi vid Stockholms Universitet, menar att påverkan på korallrev och ekosystem kan bli stor.  – Ur korallrevens synpunkt är det så allvarligt som det kan bli. Så här mycket oppslammad sand och silt i vattnet omöjliggör existensen av ett fungerande korallrev, säger han.

Att vaccinera sig eller inte vaccinera sig...

Många är sjuka så här års och influensatiderna närmar sig dessutom. Ska man vaccinera sig eller inte? Ann-Louise Martin söker sig till Smittskyddsinstitutet och Annika Linde för att få ett svar. Rådet blir i korthet: För de flesta av oss är det onödigt att vaccinera sig. Men vill man ha vaccinskydd ska man inte tro att man har något kvar sedan förra året. Det sitter bara i ca nio månader, och dessutom är det olika vaccin år från år eftersom influensan ständigt förändras.

Vem vet?

Förra veckan frågade vi efter en T-Ford, vilket bland annat veckans vinnare  Ingegerd Wahlström i Umeå klurade ut. Den här veckan mystifieras reportrarna själva när Nedeljko Begenisic och Nils Olander presenterar en stor märklig ballong... har du klurat ut vad den ska bli för något, så skicka ditt svar till vem.vet@sr.se eller Vem Vet, Box 1552, 751 45 UPPSALA.