Missöde på havsbottnen ledde till genombrott för geologer

Samtidigt som dyr utrustning gick förlorad på havsbottnen lyckades amerikanska forskare få den närmaste och tydligaste mätningen hittills av hur jordskorpan där nere förändras före ett utbrott, något som i sin tur kan göra det lättare i framtiden att förutspå utbrott på havsbottnen.

I havet utanför Mexikos kust, hade Maya Tolstoy och hennes kollegor vid amerikanska Columbiauniversitetet sänkt ner tolv seismografer till botten, på 2500 meters djup, för att mäta rörelser i jordskorpan.

Det här var precis vid en mittoceanisk rygg. Där föds jordskorpan ständigt på nytt. Nytt material tränger regelbundet upp ur jordens inre och blir till ny ung havsbotten.

Seismograferna begravdes
Här lämnade forskarna sina seismografer 2003. I våras kom de för att hämta dem igen men bara fyra av tolv apparater kom upp till ytan som de skulle.

Flera av de övriga, visade det sig, hade begravts i ett lavaflöde där nere på havsbotten. De hade råkat ligga på en plats där just under den här tiden småjordbävningar fick klyftan mot jordens inre att öppna sig.

Otur? Knappast. Forskarna hade fått den närmaste och tydligaste mätningen hittills av hur jordskorpan därnere laddar upp före ett utbrott, och kan precis beskriva hur rörelserna tilltog och vad som hände efter kulmen i januari i år då en del av deras utrustning begravdes i lavan.

Lättare förutspå nya utbrott
Med det mönstret känt hoppas de att kommande utbrott ska kunna förutses så att man kan studera ännu närmare hur jorden ständigt pånyttföds i havets djup.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se