Instabil rymdstation kan hota Christer Fuglesangs rymduppdrag

Inatt fastslog den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att rymdfärjan Discovery, med svenska astronauten Christer Fuglesang ombord, ska skickas iväg som planerat - tidigast natten den 8 december svensk tid. Men beslutet kom efter flera timmars överläggning där Nasas ledning inte tycks ha varit överens. Orsaken har ännu inte offentliggjorts men under den senaste tiden har man haft problem med tekniken som stabiliserar rymdstationen dit rymdfärjan ska. Ett problem som om det förvärras skulle kunna sätta stopp för Christer Fuglesang rymdpromenader och hela flygningen, uppger Sven Grahn senior rådgivare åt svenska rymdstyrelsen.


– Det är ju så att rymdstationen hålls normalt sett i läge av fyra stycken stora svänghjul, som kallas för ”Controlled Mo ment Gyros”. Ett av de där gyrona har lagt av, men man klarar sig på tre, förklarar Sven Grahn på svenska rymdstyrelsen, som ska följa uppskjutningen på plats i Florida.

Tål inga fler missöden
Skulle däremot ytterligare ett av gyrona gå sönder måste rymdstationen hållas i position med hjälp av styrraketer, och då kan man inte ha astronauter klivandes omkring i rymddräkter när det sprutar raketstrålar kors och tvärs, säger Sven Grahn, som menar att en sådan situation skulle  hota hela uppskjutningen.

– Huvuduppdraget med hela flygningen är ju rymdpromenaderna där man ska installera grejer, och om rymdstationen inte kan stabiliseras på normalt sätt när de ska göra det jobbet då får de ju vänta tills de får upp ett nytt sånt där gyro med någon annan rymdtur. Just nu verkar ju allt fungerar som det ska, men något kan ju hända in i sista stund innan uppskjutningen.

Starttiden står fast
Om inget oförutsätt inträffar kommer ändå Discovery, med Christer Fuglesang och hans sex astronautkollegor ombord, skjutas upp från Cape Canaveral i Florida natten den 8:e december 03.36 svensk tid.

Reporter: Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se