Litet intresse i USA för Fuglesangs resa

I natt klockan 3:36 är det dags. Om inte vädret sätter stopp så skjuts Discovery upp från Kennedy Space Center i Florida, och Christer Fuglesang blir den förste svensken i rymden. Intresset här i Sverige är som bekant enormt för rymdfärden, men i USA tar man det hela mer med ro.

För även om det i Sverige är en av årets händelser, så är det här i USA bara en uppskjutning bland så många andra, och Fuglesang är bara en austronaut bland hundratals andra.

De stora nationella tidningarna och tv-bolagen har inte haft någon bevakning alls av Discovery, även om själva starten direktsänds. Rymdstyrelsen Nasa passar i alla fall på att få ut en hel del andra rymdnyheter som amerikanerna tycker är mer spännande. Tidigare i veckan var det den amerikanska basen som ska byggas på månen, igår var det vattnet man funnit på Mars.

Även om det amerikanska intresset på nationell nivå i princip är obefintligt - så är det precis tvärtom vid Floridas östkust. Alla hotellrum är bokade, och om starten blir av i natt kommer tiotusentals människor att flockas på stränderna för att se den spektakulära uppskjutningen.

Sara Stenholm
sara.stenholm@sr.se