Svensk forskning till månen

Nasa planerar att bygga en bas på månen, och nu ökar chanserna för att svensk forskning om stålproduktion kan komma till nytta.

Bygget ska påbörjas 2020 och Nasa ser nu framför sig en mer permanent månbas än tidigare. Dessutom öppnar man för mer internationellt samarbete.

Det här är lovande för den svenska grupp vid Högskolan Väst i Trollhättan som i våras skickade in en ansökan för att vara med i projektet, något som Vetenskapsradion då rapporterade.

I de nya planerna är månbasen inte bara en tillfällig språngbräda mot Mars och vidare, utan man satsar också på månen i sig. Då blir det också viktigare att basen är självförsörjande på lång sikt säger Niklas Järvstråt.

Det han och hans team vill bidra med är en plan för att lösa det lilla samhällets tillverkningsbehov helt på plats. Viktigt är processer för gruvdrift, och för hur till exempel stål kan framställas av mångruset. Av stålet ska man sen kunna svetsa fram det mesta man behöver - en sorts friformsgjutning.

Men varför skulle Nasa välja att samarbeta just med en sådan liten institution som Högskolan i Väst? Ja dels är Niklas Järvstråts tolv år på det här spåret lång tid i sammanhanget dels är över 60 institutioner över världen inblandade.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se