"Isabel" - en av många tropiska stormar som dragit in över Florida de senaste åren.

Florida enda rimliga uppskjut- ningsplatsen trots väderproblem

Förseningar på grund av väderproblem har snarare blivit regel än undantag vid uppskjutningar av rymdfärjorna. Men trots att södra Florida är en av de mest ovädersdrabbade regionerna i USA så är det enligt experterna i princip den enda rimliga uppskjutningsplatsen, eftersom den tillhör de få plaster i landet som ligger rätt och är tillräckligt obefolkade för att leva upp till Nasas säkerhetskrav.

-  Man vill ju skjuta någonstans i närheten av ekvatorn och man vill av säkerhetsskäl skjuta någonstans över öppet hav, och det ger inte så många alternativ med tanke på hur den amerikanska kontinenten ser ut, säger Johan Marcopoulos informationsansvarig på svenska rymdstyrelsen.

Enligt den amerikanska rymdstryelsen Nasa var det de låga molnen över uppskjutningsplatsen vid Kennedy space center i Florida som var problemet och som orsakade förseningen. Ett tjockt och lågt molntäcke kan bland annat ställa till stora problem om rymdfärjan måste avbryta när den väl gett sig av för att sedan nödlanda. I ett sådant läge är god marksikt nödvändigt eftersom rymdfärjan då glidlandar utan motorer, och därför måste träffa rätt på landningsbanan vid första försöket. Av samma skäl är starka vindar ett annat problem. Och under fredagen såg vindarna ut att tillta under helgen, vilket förvånar Johan Marcopoulos något.
– December brukar ju anses som en ganska stabil vädermånad i Florida. Man är ju inte inne i den här orkansäsongen som ju brukar ställa till med så mycket problem och förseningar.

Reportrar: Björn Gunér & Kristoffer Gunnartz
bjorn.gunér@sr.se
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".