Algblomning i Östersjön blir vanligare med det varmare klimatet. Foto: Jan E Carlsson/Scanpix

Varmare klimat ger algblomning

Den varma hösten har medfört att havet är ovanligt varmt. På Väderöarna vid Bohuskusten slogs förra veckan nytt temperaturrekord, 11,6 grader Celsius. I världshaven innebär ett varmare klimat på grund av växthuseffekten mindre plankton, men i våra svenska vatten blir det samtidigt mer algblomning. Det är slutsatser av en ny studie.

– Många av de här arterna är varmvattenälskande arter, och om vi får ökade temperaturer så kan vi få in en del av de här växtplanktonen, säger Bengt Karlson, marinbiolog på SMHI i Göteborg.

Just stigande temperaturer i våra hav runt Sverige, kombinerat med att vattnet skiktas mer, i en varm del vid ytan och en kallare längre ner, gör att vi kan vänta en annan uppsättning plankton i framtiden.

Det handlar om så kallade dinoflagellater, en grupp plankton som producerar gifter, bland annat saxitoxin, som ansamlas i musslor och andra skaldjur och som i värsta fall kan leda till döden när vi äter skaldjuren.

– De äter ju växtplankton och de lagrar gifterna i sin motsvarighet till levern, förklarar Bengt Karlson.

Men en klimatorsakad uppvärmning av haven har också större effekter. Forskarna bakom den nya studien, som publiceras i tidskriften Nature, gjorde under tio års tid satellitmäntningar på hur mängden plankton varierar i haven, och jämförde det med hur temperaturen på havsvattnet varierade. Trots den korta mätperioden så har de fått fram en rimlig bild av hur varmare havsvatten påverkar mängden växtplankton.

Slutsatsen blev att produktionen av växtplankton i världshaven väntas minska med ett varmare klimat. Med tanke på att produktionen av växtplankton i haven står för hälften av all tillväxt av växter på jorden så väntar stora förändringar för havens ekosystem.

– Om den andelen minskar, om det växer mindre i haven, så blir det till slut mindre fiskar och valar och mindre mat för människor, säger Bengt Karlson.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".