Natten till tisdag dockade rymdfärjan och Fuglesang och de andra kunde ta sig över till den internationella Rymdstationen. Foto: NASA

Fuglesang ombord på ISS

Sent igår kväll dockade Rymdfärjan Discovery med Christer Fuglesang ombord rymdstationen ISS. Det gick enligt plan men följdes som vi just hörde i ekot av en extra säkerhetskoll eftersom det finns tecken på att värmeskyddsplattor på Discovery kan vara skadade.

Nåt som man förstås tar på allvar eftersom rymdfärjan Columbia brann upp för tre år sedan vid återinträdet i atmosfären just på grund av skador på skyddsplattorna.

Resultatet av undersökningarna väntas under tisdagen.

Själva dockningen mellan rymdfärjan och rymdstationen är ett riktigt precisionsarbete - som utförs under en resa i svindlande hastighet.

28 000 km/h

Det tog Discovery knappt två dygn att jaga ikapp rymdstationen som far fram genom rymden, runt jorden, med en hastighet av 28 000 kilometer i timmen.

I går kväll rusade de två fram jämsides. Discovery la sig i läge under rymdstationen för att göra en halv bakåtvolt för att man från rymdstationen skulle kunna ta bilder av rymdfärjans utsida. Syftet var att kontrollera värmeisoleringen.

Sedan var det dags för själva sammankopplingen.

Styrde manuellt

Den sista biten styrde befälhavaren rymdfärjan manuellt med hjälp av små styrraketer.

De allra sista 10 meterna ungefär närmade sig Discovery med tre och en halv centimeter i sekunden för att exakt passa in i rymdstationens dockningsport. Samtidigt rörde sig båda fortfarande i svindlande 28 000 kilometer.

Så snart rymdfärja och rymdstation fått kontakt kopplades de automatiskt samman. Styrraketerna slogs av och fjädrar gjorde själva sammanstötningen mjuk.

Fuglesang kopplade rymdfärjan och ISS

Sen var det Christer Fuglesangs och kollegan Bob Curbeams jobb att säkra kopplingen och se till att Discovery och ISS fästes ihop ordentligt.

Sen blev det kramkalas inne i rymdstationen.

Tisdag kväll svensk tid ska Christer Fuglesang tillsammans med kollegan Bob Curbeam ut på sin första rymdpromenad. Under den natt som råder på ISS under tisdagen sover de i en luftsluss med extra syretillförsel låga tryck som råder inne i rymddräkten.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".