Det är ofta vid urinering som man först märker prostataproblem

Behandlad prostatacancer ger längre överlevnad

Risken att dö av prostatacancer minskar om mannen opereras eller strålas tidigt, visar en ny amerikansk studie.

I studien av 45000 män över 65 år som diagnostiserats med prostatacancer av låg eller mellanhög risk visades att de män som fått en botande behandling efter det att de fått sin diagnos, lever längre.  De hade opererats eller strålbehandlats inom ett halvår, och hade efteråt drygt 30 % lägre risk att dö inom tolv år än de patienter som inte behandlats direkt.

I Sverige får omkring 10 000 män veta att de har prostatacancer varje år. Men eftersom man kan leva länge med sin cancer utan behandling och eftersom operation och strålning kan ge komplikationer som impotens och inkontinens avvaktar många läkare och patienter med att göra ett ingrepp.  

De cancerläkare som Vetenskapsradion talat med tycker inte att man ska operera eller stråla prostatacancer av låg eller mellanhög risk tidigare än man gör idag inom svensk sjukvård.
Sten Nilsson, professor på Karolinska sjukhuset i Solna, tycker att vården fungerar bra enligt den svenska modellen:   – Man följer patienten, och sätter in behandling om tumören förändras, eller om PSA-värdet ändras.

Reporter Anna Rockberg Tjernberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".