Hjälmen är på! Hela proceduren kan du se i högermarginalen.

Fuglesang i experimenttagen

I en virtual-realityhjälm skall Christer Fuglesang under sin rymdvistelse undersöka tidigare astronauters egendomliga ljusupplevelser.

Redan de första månresenärerna upplevde de oförklarliga ljusblixtarna, därefter också de flesta andra rymdfarare och nu har Christer Fuglesang sett dem själv.

Ett par månader före den nu avklarade färden upp i rymden så står han och jag i ett litet rum på Johnson Space Center i Houston - och Chister Fuglesang har en liten vit hätta på sig... Den ser ut som en sån som bebisar i tecknade filmer har på sig när de sover - fast den här hättan har en massa hål, i vilka man sätter in de geléaktiga kontakter som ska läsa av hjärnvågorna.
Från hättan går en kabel iväg och utanpå det hela sätter man vad som åminstone ser ut som en virtual reality - hjälm. Om några dagar är det tänkt att Christer Fuglesang ska sätta sig ner i nån timme och låta hjälmens bildskärmar spela upp visuella mönster - mönster som då och då avbryts av kompakt mörker.

I mörkret ska han förhoppningsvis se blixtarna och de intrycken ska man kunna jämföra med vad elektroderna registrerar - och med den strålning, det flöde av partiklar som bombarderar kroppen och inte minst ögonen utanför jordens atmosfär.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".