Svenska klimatförändringar kan kräva förstärkningar av utsatta vägar

Med anledning av de senaste årens många översvämningar genomför vägverket just nu en inventering av landets vägsträckor där man framför allt letar efter viktiga vägavsnitt som riskerar att utsättas för höga vattenflöden i framtiden, och som nu måste ses över och förstärkas.

– Den här inventeringen pågår just nu, och när vi då hittar högriskobjekt kan det innebära att vi måste gå in och komplettera och förbättra - kanske öka genomströmningen i vägtrummor, förstärka brostöd och så vidare, säger Lennart Lindblad på Vägverket.

Enskilda händelser börjar forma mönster
De allvarliga översvämningarna år 2000, särskilt i Västernorrland och i Värmland runt Arvika, visade på vad som kan vara en ny situation som Sverige får leva med i framtiden. Så sent som i somras i Jämtland så slets E14 och järnvägen intill sönder av ett ras efter kraftiga regn. Som tur var skadades inga trafikanter men vägen behövde förstås lagas innan trafiken kom igång igen. Nu är det meningen att sådant här inte ska kunna hända så lätt på viktiga Europavägar som E14. Där och på andra håll ska man alltså ha fler och större så kallade trummor som kan leda vattnet genom vägbanken, och brostöd ska byggas så att de inte utan vidare slits bort om underlaget rasar. Man ska också löpande kontrollera att trummorna inte är tilltäppta.

Vägverket väntar på slutgiltigt besked
När Vägverket beslöt om inventeringen av vägarna för några år sen sa SMHI att det hade varit mycket regn och höga vattenflöden under drygt tio år, men att det inte var en statistiskt säkerställd trend. Nu verkar det beskedet kunna komma att ändras - vilket skulle kräva ännu större satsningar på utsatta vägar, säger Lennart Lindblad.

– I ett sådant läge att vi får de här signalerna att det här är en säkerställd klimatförändring då kommer vi omedelbart att ändra våra ingångsvärden och beräkningar som vi använder när vi bygger nya vägar.

Reporter: Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".