Ny upptäckt av gen som hämmar smärta

Brittiska forskare tror sig ha hittat förklaringen bakom så kallad ärftlig smärtokänslighet - en sjukdom som gör att den drabbade föds utan förmåga att känna smärta. Genom att studera generna hos flera familjer i Pakistan med den här egenskapen har forskarlaget från Cambridge nu kommit fram till att den här extremt ovanliga sjukdomen beror på en förändring av en specifik gen som styr överföringen av smärtpulser till hjärnan, skriver tidskriften Nature.

Bland de undersökta personerna fanns bland annat en 14-årig pakistansk pojke som i flera år försörjt sig som gatuartist genom att gå på glödande kol och sticka knivar genom armarna. Förhoppningen är nu att den nya upptäckten ska leda till effektivare smärtlindringsmediciner. Huruvida de nya rönen också kan hjälpa människor som lider av ärftlig smärtokänslighet framgår inte av den nya studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".