Barfotamedicin

Vanliga jordnötter kan hjälpa till i behandlingen mot tuberkulos och på de tbc-vacciner som inte biter kan effekten bli bättre om man avmaskar patienterna först.

Det här är exempel på enkla, billiga sätt att angripa sjukdomar i fattiga länder där man kanske inte har råd att satsa på forskning om nya läkemedel och vacciner. I vardagen kan man hitta inspirationskällor och gammal kunskap som bara behöver utvärderas vetenskapligt.

Sven Britton, professor i infektionssjukdomar på Karolinska sjukhuset, har alltmer börjat ägna sig åt den här sortens forskning som han har gett namnet barfotaforskning.

I programmet möter vi också Daniel Elias, medicinforskare från Addis Abbeb, Etiopien som forskar på avmaskning i kampen mot tbc, och Jonna Idh, läkarstudent som varit med i projektet i Etiopien som handlar om att ge tbc-sjuka patienter jordnötter.

Redaktör: Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".