Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alla blir lagbrytare när Vänern nu tappas på vatten"

Publicerat fredag 15 december 2006 kl 06.47
Vem har ansvaret för skadorna nedströms?

Nu har vattenflödet i västra Sverige nått gränsen för vad länstyrelsen i Västra Götaland anser sig våga tillåta, och Vänern har börjat tappas på vatten.
Det trots att den vattendom som reglerar Vänern säger att sjön ska stiga lite till innan det får ske. Och trots att det är oklart vem som egentligen är ansvarig för skador som kan uppstå nedströms.

I dagsläget får länsstyrelsen köra över vattendomen, och kan beordra Vattenfall, som är den som har vattendomen, att släppa på vattnet även om man inte nått den nivå i Vänern som las fast 1935. Frågan är vem som har ansvar för vad som händer nerströms om man släpper på vattnet - Länsstyrelsen i Västra Götaland säger att det är Vattenfall, men Gunnar Edenman, kammarråd vid Kammarkollegiet håller inte med:
- De ansvarar inte för de här exceptionella flödena. Det säger sig ju självt, man kan inte göra de ansvariga för att det regnar mer än det någonsin har gjort.
För det var alltså 1935 som Vattendomen för Vänern fastställdes. Då bestämde man hur mycket vatten man fick tappa ur sjön för att kunna producera elkraft nerströms. Den gamla vattendomen är redan idag under omprövning, och där ska konsekvensanalyser av tänkta förändringar tas med, konsekvenser t ex av den elkraftutbyggnad som i princip var klar på 80-talet. Och det är i huvudsak Kammarkollegiet som gör den bedömningen - Kammarkollegiet som bevakar det allmännas miljöintressen juridiskt.

Men det blir senare - nu rinner vattnet, och länstyrelsen och Vattenfall måste nu ta de svåra detaljbeslut som ger minst skador både i sjön och nerströms. Men, säger Gunnar Edenman - i den här nödsituationen blir alla lagbrytare.

Reporter: Ann-Louise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".