Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torvindustrin lanserar klimatvänligare torvutvinning

Klimatvänlig torvbrytning?

När oljan tryter och vi ska ersätta kärnkraften i framtiden kan torvbrytning bli ett alternativ. Men ett problem är att torv som energikälla anses bidra till växthuseffekten. Men från torvindustrin vill man nu lansera en ny strategi för torvutvinning - en som ska vara mera klimatneutral.

- I framtiden skulle vi kunna använda sådana torvmarker som är dikade och som läcker väldigt mycket koldioxid redan idag, säger Magnus Brandel, vd För Svenska Torvproducentföreningen.
Det finns stora arealer dikad skog i Sverige där marken ligger och läcker koldioxid till luften hela tiden, till ingen nytta. Det här har varit blöt mark där döda växt- och djurdelar brutits ner långsamt och resterna ansamlats i marken genom århundradena - som torv. När man sen har dragit diken genom skogen, och sänkt vattennivån i marken för att träden ska växa bättre har luftens syre kommit åt materialet så att nedbrytningen tagit fart. Det leder till att koldioxid avges till luften.

Växthusgaser pyser ut till ingen nytta skulle man kunna säga. Så ser det ut just nu på många håll alltså. Magnus Brandel anser att vi där borde avverka skogen och skörda torven,  bränna den och ta tillvara energin. Också då får vi ut koldioxid i atmosfären, men då är det i alla fall nån nytta med det. Sen kan man efterbehandla marken så den blir klimatvänligare än förut:
- Då kan vi binda in kolet igen i form av växande gröda eller i form av våtmark, säger Magnus Brandel.

Men Maria Ernfors,  doktorand vid institutionen för Växt- och Miljövetenskaper vid Göteborgs Universitet, som studerat växthusgasavgång från svensk skogsmark, har en invändning: 
- Om man då skulle elda upp torven som skogen nu står på så får man det kolet ut i atmosfären väldigt snabbt. Nu ligger det och torven bryts ned och man får koldioxid till atmosfären, men det går ganska långsamt. 
Då är det  inte alls är lika farligt från klimatsynpunkt konstaterar Maria Ernfors.

Reporter: Camilla Widebeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".