Foto: Mats Carlsson Lénart

Hemliga rum i bergen

Sverige använde under 1900-talet som inget annat land sina berg för att spränga in hemliga centraler, installationer och lager. Stockholms skärgård till exempel är som en schweizerost med alla sina kust- försvarsanläggningar. Men nu är den stora bergrumseran över.

Satellitspaning och kryssningsmissiler har tillsammans med den förändrade hotbilden gjort blott 20-30 år gamla topphemliga anläggningar helt otidsenliga. Nu muras de flesta hemliga bergen igen för alltid.

Men inte alla - på Hisingen i Göteborg planeras ett stort flyghistoriskt upplevelsecentrum nere i ett stort underjordiskt hangarkomplex för stridsflygplan. Och på Arholma vid Ålands hav väntar de ansvariga för avvecklingen av kustartilleriet på besked från regeringen om det imponerande batteriet där ska muras igen eller bli ett byggnadsminnesmärke som kan visa dagens och framtidens människor vilken beredskap Sverige för inte alls så länge sen hade mot fientliga angrepp från öster.

Redaktör: Mats Carlsson Lénart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".