Klimakteriebehandling kan påverka hjärnan

Varför får en del kvinnor PMS och humörsvängningar när de blir gravida eller blir deprimerade när de behandlas för klimakteriebesvär? Ny forskning tyder på att samma hormoner som produceras i äggstockarna för att möjliggöra en graviditet, kan påverka hjärnans funktioner negativt.

Nästan hälften av alla kvinnor upplever någon form av besvär när äggstockarnas produktion av hormoner avtar i 50-årsåldern. De vanligaste problemen vid övergångsåldern är svettningar, sömnproblem, sköra slemhinnor och humörsvängningar.

För de flesta av dem som får klimakteriesymptom kvinnor är besvären lindriga, men många behöver ett tillskott av hormonet östrogen för att må bra. Men östrogen ökar samtidigt risken för livmodercancer, så därför kombinerar man behandlingen med gulkroppshormon, även kallat progesteron. En nackdel med progesteron är att vissa kvinnor mår dåligt av behandlingen. Mängden naturligt progesteron i kvinnans kropp är som störst under en del av menstruationscykeln och under en graviditet, och även där har man hittat kopplingar mellan humör och hormoner.

Könshormonet progesteron som bildas i kroppen, och som också ingår i p-piller och klimakteriebehandling, kan på något sätt påverka hjärnan. Förutom att det kan ge besvärliga humörsvängningar, kan det även försämra minnesfunktionerna.

Nya studier har visat de förvånande resultatet att kvinnor som behandlas under lång tid med progesteron dessutom kan få försämrad hörsel och att hormonet kan och orsaka en ökad risk för idrottsskador under menstruationen.

Torbjörn Bäckström på institutionen för obstretik och gynekologi vid Norrlands Universitetssjukhus forskar bland annat om hur könshormoner kan påskynda demensutveckling. Just nu undersöker hans forskningsgrupp om det går att förhindra progesteronets biverkningar. Kanske kan deras resultat bidra till sätt att lindra besvären som är kopplade till menstruationscykeln, p-piller och klimakterie-behandling. Bäckström hoppas också på att ett sådant motmedel till och med ska kunna fördröja demensutveckling.

Redaktör: Pierre Martin

Programmet är en repris från december 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".