Gott om natur i Norrbotten som kan fånga upp koldioxid ur atmosfären.

Norrbottningar släpper ut mer koldioxid än stockholmare

Det är inte bara storleken på utsläppen av växthusgaser som avgör hur stor påverkan en lokal region har på den globala uppvärmningen - den beror också på hur stor förmåga den lokala naturen har att binda upp de växthusgaser som släpps ut och som hindrar dem från att nå atmosfären. Det här sambandet understryks nu i en ny svensk studie där man jämfört nettoeffekterna av växthusgasutsläppen i Norrbottens och Stockholms län.

Förra året släppte Norrbottens län ut nästan åtta miljoner ton koldioxid, vilket är en fördubbling av utsläppen härifrån de senaste tio åren. Den största delen kommer från den tunga industrin, men trots att utsläppen i Norrbotten är tio gånger större per person jämfört med i Stockholms län så är utsläppens påverkan på klimatet mindre här anser biologen Bodil Johansson som jämfört utsläppen i de båda länen. Med sina stora arealer av skog, våtmarker och fjäll räcker nämligen naturen i Norrbotten till för att binda de egna koldioxidutsläppen. Stockholms län, där hälften av utsläppen kommer från transporter, skulle däremot behöva vara dubbelt så stort för att binda stockholmarnas koldioxidutsläpp, enligt den nya studien.

– I Stockholms län kan man ju anse att vi borde ha större möjlighet att dra ner på utsläppen från transporter, än vad man har i Norrbotten där det handlar om att dra ner på utsläppen från industrin som man är så starkt beroende av där, säger Bodil Johansson.

Att kartlägga hur stor yta av till exempelskog eller hav som krävs för att täcka ett samhäller konsumtion av en vis naturresurs eller för att ta hand om de utsläpp som blir en effekt av konsumtionen brukar kallas för att räkna ut en verksamhets ”ekologiska fotavtryck”. Och det kan vara ett bra sätt att se hur ekosystemen hänger ihop, säger Bodil Johansson, som understryker att bromsningen av växthuseffekten inte bara handlar om att minska utsläppen.

– Det jag tycker att mina resultat kan visa på är att vi också ska tänka på de ekosystem som har en funktion att ta upp koldioxidutsläpp, för förlorar vi en del av den kapaciteten så kommer ju koldioxidhalten att öka ännu mer.

Reporter: Elsa Helin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".