Avmaskning kan göra TBC- vaccin effektivare i tropikerna

Vaccin mot tuberkulos har länge fungerar sämre på människor i Afrika och Asien än det gör i vår del av världen? Och nu visar en ny svensk-etiopisk studie att det kan bero på att det är vanligare att folk i fattiga områden bär på inälvsmask som sätter ner vaccinets funktion - ett problem som man inom veterinärmedicinen vetat länge kan avhjälpas med vanlig avmaskningskur på patienten innan vaccinet ges.

Ett känt problem med vaccin mot tuberkulos, BCG-vaccinet, har varit att det inte tar så bra i de tropiska länderna. Men genom att lära sig av veterinärmedicinen kanske man kan komma till rätta med problemet. Där har det länge varit regel att man först avmaskar, sen vaccinerar. Gammal kunskap som fungerar utan att man vetat varför.

Men nu har forskare vid Karolinska institutet och ett forskningsinstitut i Addis Abebai Etiopien provat samma sak på människor med gott resultat och också funnit en förklaring till varför maskarna är ett problem. I de tropiska länderna är maskinfektioner vanliga - på landsbygden i Etiopien till exempel, har 70 procent av befolkningen mask. Och de kan leva i kroppen ett helt liv utan att orsaka märkbara symtom. Men de smygändrar på vårt immunförsvar för att själva kunna överleva. Och fungerar inte immunförsvaret normalt fungerar inte alltid vacciner.

- Nu har vi en del bevis både från studier på djur och på människa att det ger en vis effekt, säger Daniel Elias har just avslutat en stor studie på ett par tusen människor i Etiopien, där han har sett tydliga skillnader på BCG-vaccin med och utan avmaskning först.

Men nu behövs en större studie som följs upp under 4-5 år. Och då är det dags för någon stor rik organisation som världshälsoorganisationen att ta över, hoppas Daniel Elias.

Reporter: Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".