I fokus: Anna Rignell-Hydbom, miljögiftsforskare

Finns det miljögifter som påverkar spermiekvaliteten? Finns de i fisk? Kan man jämföra fiskare från ost- och västkusten för att ta reda på det? Det kunde Anna Rignell-Hydbom. Hör hur hon bar sig åt!

Barnmorskan Anna Rignell-Hydbom tänkte sadla om och omskolade sig till lärare i stället. Just som hon skulle börja sitt lärarliv, fick hon frågan om inte manlig fruktsamhet var viktigare att studera än att arbeta som vårdlärare.

Och just då upptäckte hon att forskarlivet var mer lockande. Detta var ett mycket handfast projekt, där hon först skulle övertyga 200 fiskare att de skulle vara med och låta sig undersökas. Därefter skulle hon åka runt och samla in spermaprover och få dem till analys inom en halvtimme.

- Dom valde mig för att det nog inte fanns någon annan som var tokig nog att genomföra det, säger Anna. Hon skaffade en bil, som döptes till spermobil, och satte igång.

Hennes avhandling visar att fiskare från ostkusten har sämre förutsättningar att få barn än deras bröder från västkusten. Livsföringen i allt övrigt lika, så äter de fisk från de vatten där de arbetar.
Men inte bara männen påverkas, utan även fostren inne i moderlivet. De skadas under vissa  utvecklingsfönster, då mamma får i sig miljögifter.

Hör Anna Ringnell-Hydbom, i samtal med AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".