Vanlig stadsluft är full av bakterier

I luften omkring oss finns fler arter och typer av bakterier än man tidigare vetat. I vanlig stadsluft omges vi av 1800 olika arter, enligt en amerikansk undersökning.

Med hjälp av ett speciellt chip, en micro-array som kan läsa av DNA, undersökte forskare bakgrundshalter av bakteriefloran i luften i två amerikanska städer. De fann 1800 olika arter och underarter.

Sandstormar med bakterier

Nu är det ju glest mellan bakterierna i luften, och ofta tar UV-strålningen i ljuset kål på dem, så att de inte hinner infektera någon. Men när stormar sveper med sig sand och jord och alla smittämnen som finns däri, som flyger över både hav och kontinenter, följer bakterier och svampsporer med som fripassagerare. De skyddas av partiklarna, UV-ljuset når inte in till smittämnena – som kan landa med vinden, friska och oskadda.

Smitta förs över haven

Söder om Sahara har man till exempel noterat fler fall av bakterieburen hjärnhinneinflammation efter sandstormar. Och stormar över Atlanten har fört med sig smittat damm från Afrika till Karibien som infekterat korallreven.

Men till vardags behöver vi inte bekymra oss om bakterierna i luften, säger Lena Norlander, forskningschef för bland annat biologiska vapen vid Totalförsvarets Forskningsinstitut i Umeå.

Normalt låga nivåer

– Det finns visserligen många olika typer av organismer i luften men det är inte på en sådan nivå att man blir sjuk av dem. Sjuk blir man om man sitter bredvid någon på bussen som är väldigt förkyld och hostar. Då kommer det ut sådana smittdoser att man verkligen kan bli sjuk av det, säger Lena Norlander.

Hon berättar också att man på strategiska platser i USA sätter upp mätare för luftkvalitet och smittämnen – vid stationer och flygplatser till exempel – för att först klarlägga var bakgrundshalterna ligger, och sen kunna mäta om man blir attackerad med biologiska vapen, som till exempel bakterier.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".