Veckomagasin 2006-12-22

Elstötsleksaker säljs trots varningar, vi får tips om hur man dukar ett julbord som inte bidrar så mycket till växthuseffekten, och så ger vi själva tips på julklappsbäcker – eller helgläsning du kan köpa till dig själv.

Elstötsleksaker säljs trots varningar

Teknikmagasinet säljer krigsleksaker där de stridande ger varandra elstötar - trots att elsäkerhetsverket i flera år varnat för att leksakerna kan vara farliga.  Verket hänvisar bland annat  till forskning som visar att skador av elstötar kan visa sig först efter lång tid. Men verket kan inte med säkerhet visa att elleksakerna verkligen är farliga - så trots farhågorna har det ingen möjlighet att förbjuda dem. Istället har Teknikmagasinet anmodats att informera sina kunder om att de är olämpliga för barn och för personer med epilepsi eller pacemaker. Men den som ringer kundtjänst får beskedet att produkterna gott kan köpas även till barn. Efter Vetenskapsradions samtal lovar Teknikmagasinet att se över sin information.

Konsten att duka ett klimatvänligt julbord

Hur ska man duka sitt julbord för att det så lite som möjligt ska bidra till växthuseffekten? Annika Carlsson-Kanyama som är miljöforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm guidar vår reporter bland butikshyllorna och ger råd. En allmän princip att följa är att ju mer matvarorna har transporterats och behandlats på sin väg till bordet, desto mer växthusgasutsläpp har de gett upphov till.

Julklappstips i sista minuten

Till någon som gillar upptäcksresande och äventyrande, men som man ändå vill pränta in lite naturvetenskap i, rekommenderar Ann-Louise Martin boken Guldgrävare av Arne Jernelöv. Författaren är kvicksilverforskare som efter att ha rest runt i många utvecklingsländer och sett hur de utvinner guld genom att blanda guldgrus med kvicksilver och sen värma bort kvicksilvret - snacka om giftigt, men så gör de! Han har varit i Sydamerika, i Afrika och i Sydostasien och levt med de här befolkningarna, fått hänga med gerillan i bergen, blivit kompis med halvkriminella mellanhänder i guldhandeln, bekymrat sig om kvinnornas roll... Han beskriver hur människorna lever, nu och när han kommer tillbaka några år senare. Tyvärr är det enormt mycket korrekturfel, särskilt i början av boken - dessutom har redaktören inte hjälpt författaren med vissa språkliga sliringar mellan tal- och skriftspråk, det är synd på så rara ärter. Skärpning, mbm-förlag!

För julklappsköparen med tunn plånbok finns det ett guldkorn från En bok för alla som Ann-Louise Martin också nämner: Flugfällan av Fredrik Sjöberg. En enormt charmig bok som med en lite självironisk glimt i ögat beskriver biologen och författaren Fredriks egen förtjusning i en klass av flugor, blomflugor, och bara de som finns på hans egen hemort, skärgårdsön Runmarö. Han skaffar sig också allra största sortens Malaise-fällor, stor som ett partytält, 3 gånger 6 meter, och ingen av Runmarös flugor kan ha undgått denna livsfarliga kubikel i sina förbiflygningar... Och det handlar också om resor, inte minst sådana som flugfällans uppfinnare René Malaise gjort. Kunnigt, lätt, ibland lite pladdrigt men aldrig tråkigt att läsa.

Två barnböcker har Lena Nordlund läst, båda för barn som är minst 10 år, kanske snarare 12-13:

Fascinerande fakta om Kriminalteknik av Richard Platt är en amerikansk bok om hur man analyserar fibrer, DNA och lera i fotspår till exempel. Boken är faktagranskad av Leif GW Persson, jag upptäckte missat en sak, DNA är inget protein. Men det kan man leva med annars en fascinerande bok för barn som lämnat oskuldens tid och börjat intressera sig för hur man löser brott.

Varför dör man av norske astronomen och barnboksförfattern Eirik Newth är lite djupare. Han har tidigare skrivit flera bra böcker om rymden, men nu ger han sig alltså på frågor som varför vi är rädda för att dö, och vad som möjligen händer efter döden, med uppfattningar om det från olika delar av världen. Han beskriver också lagom kritiskt forskningen som pågår framför allt i USA om att försöka bli äldre eller få evigt liv.

Och så hakar Lena på ännu en bok med döden-tema, men denna gång för vuxna som gillar morbida deckare: Dödens kemi av Simon Beckett handlar om en rättsantropolog som är bra på att bedöma lik utifrån allt som kryper i dem... Läs den inte direkt efter julbordet bara!

Vädermakarna av Tim Flannery är en bok för den som vill förstå på djupet vad som händer med vårt klimat, tipsar Kristoffer Gunnartz. Här får man både förklaringar och roliga anekdoter. Det handlar om klimatkunskapens historia också: Hur den svenske forskaren Svante Arrhenius kom på växthuseffektens princip för hundra år sedan, till exempel. Vilda teorier och bra basfakta blandas här. Visste ni till exempel att den av människan orsakade växthuseffekten kan ha verkat inte bara sedan den industriella revolutionen, utan i tusentals år? Författaren kommer också med förslag på åtgärder, och tips om vad man kan göra själv för att bidra till minskad klimatuppvärmning.

Ännu fler böcker

Vi kan också passa på att återigen tipsa om några böcker vi talat om tidigare i år.

Ännu en bok om klimatet är Augustprisnominerade Meteorologernas väderbok av Claes Bernes och Pär Holmgren (Medströms förlag) En jätterolig bok. Rätt språk, rätt förklaringsnivåer, perfekt bredvidläsningsbok, eftersom den inte alls är upplagd som en lärobok utan mer flytande struktur, här kan man få gräva ner sig i prognoser och modeller - varför det är nästan lika svårt att göra en mycket långsiktig prognos som en mycket kort. Klimatvariationer och förändringar, om moln, satelliter, prognoser, hagel, konstgjort regn, och så klart med ett maffigt bildmaterial - läs den! Meteorologernas väderbok, Medströms förlag. (Tios från Ann-Louise Martin)

Brian Cathcart: Flugan i katedralen
Hur en liten grupp vetenskapsmän från Cambridge vann kapplöpningen att först lyckas klyva atomen. En bok som låter oss komma Ernest Rutherford, Ernest Walton och John Cockcroft inpå livet när vi följer dem i arbete och delvis även i kärlek och fest på väg mot genombrottet 1932, då de lyckades klyva en litiumkärna i två heliumkärnor. Lättläst och trevligt skrivet med en stor portion humor. (Tips från Camilla Widebeck)

Reto U Schneider: De galna experimentens bok (Fahrenheits förlag)
Om galna experiment från 1300-talet och framåt,  t ex hur Darwin spelade fagott för daggmaskar och konstaterade att de inte har något hörselsinne. Eller psykologen som testade moderskärlek på apungar på 50-talet, och en annan psykolog som låste in studenter och lät de spela fångar och fångvaktare i en vecka. Boken är underhållande och tänkvärd även om jag tycker att Schneider är lite för fascinerad av experiment som handlar om sexvanor, raggning och drogvanor. Ger forskningsetiska funderingar. (Tips från Lena Nordlund)

Steven Pinker: Ett oskrivet blad (Natur och Kultur)
Av psykologiprofessorn Steven Pinker, som har flera storsäljare bakom sig. Om människans natur bl a om myten om den ädle vilden och föreställningen om att människan har en kropp och en själ. Många har haft synpunkter på Pinker bok i USA, bl a föräldrar som blivit upprörda över att han skriver att det är inte föräldrarna som påverkar barnen mest utan kompisarna. (Tips från Jan-Olov Johansson)

Charlotte Erlansson-Albertsson: Mat för hjärnan (Ica bokförlag)
Professor i medicinsk och fysiologisk kemi, skriver om hur hjärnan styr oss och om hur hjärnan i sin tur påverkas av den kost vi äter. Bl a att hjärnan gör av med 25 procent av vår totala energi, vilket gör det extra viktigt att tänka på vad man äter för hjärnans skull. Lättläst och välskriven. Det enda som stör lite är att varje kapitel avslutas med ett stycke med personlig åsikter från författaren,  lite präktiga skolfrökenaktiga som t ex ”försök att byta ut beroende av socker mot ett beroende av att städa hemma”. (Tips från Anna Rockberg-Tjernberg)

Dams under debate (Formas)
Forskningsrådet Formas fyller ett kunskapshål - om dammar. Lättförstådd engelska. Om dammar som elkraftmagasin, som bevattningsdammar, för vattenförsörjning. Ibland blir det konflikter - ett elkraftmagasin bara ska tillgodose industrin, och inte har som uppgift att skydda mot översvämningar - något som de senaste åren har debatterats också här i Sverige. Uttömmande om många aspekter och konflikter om dammar. (Tips från Ann-Louise Martin)

Maja Hagerman: Det rena landet - Om konsten att uppfinna sina förfäder (Prisma)
Om hur vi konstruerat och förgyllt bilden av våra förfäder. Till exempel tar Maja Hagerman upp hur vi gjort om bilden av rasbiologin och skallmätningarna, eller bilden av vikingatiden. Nyttig bok som kan få en att omvärdera sin egen tids utgångspunkter, tyckte vår gästrecensent Ulla de Verdier.

Jean-Claude Carrière: Förklara, förklara Einstein! (Wahlström & Widstrand)
Fysik i dialogform! En ung kvinna - i nutid - hamnar i Einsteins väntrum och blir snart insläppt till den store fysikern som på något sätt hållit sig kvar här i världen fast han inte lever längre. De för boken igenom ett samtal om rumtid, gravitation, universums utvidgning och så vidare - om vad Einstein tillförde fysiken och vad som hänt i den sedan dess. Lättläst och har sin styrka som en aptitretare till fysikens stora frågor, och i sitt sätt att koppla samman fysikens frågor med de stora filosofiska perspektiv som hör dit. Universums oändlighet, vår möjligen förmätna men oundvikliga strävan att förstå oss på det, vårt begränsade intellekt och vår tillvaro på det här lilla dammkornet i världsrymden...(Tips från Camilla Widebeck)

Nigel Holmes: Hur man mjölkar en ko - och 88 andra praktiska diagram (Norstedts)
En helt onödig men väldigt vacker liten bok, kanske som present till någon som har allt. Snygga stilistiska diagram över hur man säger nickar jakande på indiska, hur man sitter rätt vid datorn, kindpussar på rätt sätt i Frankrike, USA respektive Holland, knyter en pålstek, gör simhoppet kvadrupel Lutz eller byter blöjor. Allt som diagram! (Tips från Lena Nordlund)