Matematikern Grigorij Perelman stod för årets vetenskapliga bedrift, enligt tidskriften Science. Foto: Scanpix.

Knäckt mattenöt var årets bedrift

Årets vetenskapliga bedrift är enligt tidskriften Science lösningen av ett matematiskt problem som formulerades för över 100 år sedan: Poincarés förmodan.

Den vetenskapliga tidskriften Science listar varje jul årets viktigaste vetenskapligaste händelser – och 2006 sätter den en matematiskt genombrott i topp:

Poincarés förmodan, ett problem av gemeotrisk natur, formulerat redan 1904, är löst och bevisat av ryssen Grigorij Perelman. Han har erbjudits jobb vid prestigefyllda amerikanska universitet – men lever ett tillbakadraget liv med svampplockning utanför S:t Petersburg.

På andra plats på årets vetenskaps-tio-i-topp placerar Science arbetet med att ta fram allt mer av neanderthalarnas DNA för att reda ut deras släktskap med oss.

Och som trea sätter tidskriften konstaterandet att isarna vid Arktis och Antarktis krymper oväntat snabbt som effekt av det allt varmare klimatet.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".