George Whitney. Foto: Ann-Louise Martin

P-piller för män inom sikte

Trots att det gått över 40 år sedan de första p-pillren för kvinnor kom, så finns det ännu ingen manlig motsvarighet.

Men genom att stoppa spermiens förmåga att simma så tror professor George Whitney vid Massachusetts medicinska universitets avdelning för cellbiologi att även män kan ges ett piller inom några år.

Det handlar om att stoppa ett protein som sätter i gång de flimmerhår som gör att spermien kan simma fram till ägget för att befrukta det.

Spermier nybildas ständigt och genomgår ett utvecklingsshema som leder från en mycket liten, stillasittande cell, till en simmande cell med svans.

Rörligheten aktiveras när den blivande spermien passerar bitestiklarna. Där sätts den genetiska knapp på som börjar tillverkar ett mycket specciellt protein, nämligen det som väcker alla de små cilierna, de mikroskopiska flimmerhår som är själva motorn på spermiesvansen.

– Om man har en brist på detta protein eller kan blockera dess funktion, så får spermien aldrig nån rörelseförmåga, säger George Whitney.

Måste träffa rätt flimmerhår

Flimmerhår finns i hela organismvägen, från alger och amöbor till människor. Just vi människor har dem lite varstans, i luftvägarna till exempel. Det är de som gör att vi kan hosta upp slem. Och därför är det viktigt att man inte stoppar funktionen hos flimmerhår någon annanstans i kroppen när man stoppar dem hos spermierna. Men det här proteinet är bara aktivt just där bitestiklarna aktiverar flimmerhåren till spermiernas svans, säger George Whitney.

– Det uttrycks bara i spermieceller, och inte någon annan cell i kroppen.

Biverkningar verkar också saknas. De ”knockout-möss” där man stoppat proteintillverkningen var pigga och pilska och gjorde allt som vanliga möss gör, men de var helt sterila, berättar George Whitney.

Måste nu hitta aktiv substans

Ännu finns inget färdigt medel, först ska man nu leta fram en substans som kan blockera proteintillverkningen hos människor. Jämfört med tidigare försök med hormoner som preventionsmedel så hoppas Whitney att det här kan bli nära nog biverkningsfritt.

Men det är en bra bit kvar till ett färdigt preparat:

-Förmodligen runt 12 år, säger George Whitney vid Massachusetts medicinska universitets avdelning för cellbiologi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".